top of page
Rust in je hoofd

Nu de scholen dicht zijn en menig ouder inmiddels een extra baan als thuisdocent heeft, is het meer dan ooit schipperen tussen werk en privé. Werktijden verschuiven zodat we vaker ’s avonds nog even wat kunnen doen wat overdag niet lukt. Het is vervelend als je thuisonderwijs geeft en je collega’s ook om aandacht vragen. Je voelt je verplicht te antwoorden, maar je kinderen verdienen ook de juiste aandacht. Met als gevolg dat iedereen ontevreden is. Niet in de laatste plaats jijzelf! 


VERWACHTINGSMANAGEMENT 


Wat helpt is heldere communicatie en verwachtingsmanagement. Bijvoorbeeld door je collega’s te laten weten dat je in de ochtend minder goed bereikbaar bent. Stel bijvoorbeeld in Teams een statusbericht in. Iedereen die jou via de chat benadert, krijgt dan een melding te zien met een door jou gekozen tekst. Collega’s weten nu dat ze niet direct antwoord hoeven te verwachten. De melding kun je laten weergeven gedurende een zelf te kiezen periode. Daarna wordt deze automatisch uitgeschakeld. VRIJE TIJD Nu de scheidslijn tussen werk- en privétijd vager is geworden krijg je op de gekste momenten berichten van collega’s. Zelf werk je vast ook ’s avonds nog wel eens wat uit, plaats je dat in Teams en attendeer je daar collega’s op met een ‘mention’ (@naam van de collega). Je kunt ervoor kiezen om deze berichten niet altijd te ontvangen. Het is mogelijk om alle Teams-meldingen op gezette tijden uit te schakelen. Bijvoorbeeld tussen 18:00 uur en 07:00 uur en in het weekend. Op die manier beperk je (tijdelijk) de overlapping van werk en privé. 





TOT SLOT 


Ik heb een zorgplicht. Zo voel ik dat. Bij de introductie van nieuwe technieken, tools en werkwijzen om nog beter, sneller en efficiënter te kunnen werken, hoort ook aandacht voor de gebruikers. En dan bedoel ik niet alleen het veelgebruikte woord ‘adoptie’ maar ook ‘welzijn’. De hiervoor genoemde opties geven snel meer rust en zijn via je mobiele telefoon in te schakelen. Dat is een goede start, maar er zijn nog veel meer opties. Wil je nog meer tips, neem dan contact met mij op. We kunnen samen een quick-guide afgestemd op jouw organisatie maken om het welzijn van jou en jouw collega’s te vergroten.







Soms voel ik me een beetje schuldig. We kunnen steeds vaker ‘altijd en overal’ werken. Dus ook thuis en onderweg. Een mooie ontwikkeling waar we al veel organisaties bij hebben mogen helpen. In deze corona-tijd brengt deze manier van werken veel verlichting. Maar helaas ook de nodige stress en onrust. Daar ben ik (indirect) debet aan.

Rust in je hoofd

bottom of page